The Future of Blockchain in Energy and Utilities

Symposium Co-Chairs

  • Claudio Lima, Ph.D., Co-Founder Blockchain Engineering Council, BEC, Co-Chair IEEE Blockchain Initiative, Chair IEEE Blockchain in Energy P2418.5 Standards,
  • Farrokh Rahimi, Ph.D., Executive Vice President; Open Access Technology International, Inc. (OATI),
  • Umit Cali, Ph.D., Ph.D., Associate Professor, Norwegian University Science and Technology & Co Chair IEEE Blockchain in Energy P2418.5 Standards

Scope and Motivation

Blockchain is a distributed ledger technology (DLT) that uses state-of-the-art cryptographic artifacts that are chained in data structures, creating an immutable, trusted, transparent, and distributed data ledger. Blockchain is the pillar of today’s modern computing networking, enabled by a consensus mechanism that validates and authorizes all participants, and data transactions. Blockchain creates a trusted layer amount several parties, enabling decentralized marketplaces, and computation platform.

Among several applications blockchain can enable, one most recent application stands out, as a potential to build a number of blockchain-enabled transactive energy platforms for a host of applications in the emerging electric industry landscape. These include applications including peer-to-peer, peer-to-market, and market-to-market transactions for Energy and related products such as Renewable Energy Credits (RECs), and a variety of products and services needed for grid reliability and resilience (such as reserves, energy balancing, and frequency regulation, to name a few). The Blockchain infrastructure offers among others, data security, resilience, and lean processes for information exchange in different phases of these transactions, from tenders, to market-clearing, delivery verification, and settlements. Academic research is opening new arenas in this directions and helping industrial efforts including proof-of-concept trials, pilots, and actual implementations.

This IEEE Future of Blockchain in Energy & Utilities is a dual-track event addressing the latest academic research and the industry activities in this subject. It is organized to cover the main topics and intersection of blockchain and energy. In addition to the dual-track symposium, the IEEE Blockchain Transactive Energy (BCTE) initiative, is sponsoring a 2-days Hackathon to promote the blockchain in transactive energy field.

The symposium seeks innovative proposals to cover these topics from the industry, government, and academia, to foster discussions and collaboration in this new and emerging field.

Topics of Interest

We invite submissions on a wide range of research topics, spanning both theoretical and systems research, including results from industry and academic/industrial collaborations, related but not restricted to the following topics:

  • Blockchain Technology
  • Blockchain Energy Cryptography, Tokenization (inc. NFT), and Computing
  • Blockchain Energy Pilots and Trials
  • AI/Blockchain for Energy
  • Integration with Emerging Technologies
  • Blockchain Standardization for Energy
  • Blockchain in Energy Platforms and Tools
  • Blockchain in Energy Applications and Use Cases

Important Dates

  • Paper Submission: 1/September/2022
  • Author Notification: 25/September/2022

How to Submit a Paper

EDAS Link

All papers for technical symposia should be submitted via EDAS. Full instructions on how to submit papers are
provided on the IEEE GET Blockchain 2022 website

Agenda

Day 1 ( November 7 2022): Chair: Umit Cali
Academic Track: (Day 1) (3 hours)
Keynote speaker (TBD)

10:00 am – 11:30 am: 4-6 papers or academic presentations will be accepted (90 mins)

11:30 am – 1:00 pm: Tutorial and education/ training track? (90 mins incl exam) (Continuous Education Credits- CEC )

Day 2 (November 8 2022): Chair: Claudio Lima
Industrial Track I: Blockchain Energy (Day 2) (3.5 hours)

10:00 am – 10:10 am: Chair intro: 10 min

10:10 am – 10:30 am Keynote speaker (Christopher Irwin) : 20 mins

10:30 am – 11:10 am P2418.5 WG (40 mins)
4 TFs (10 mins each)

11:10 am – 13:10 am BCTE Initiative Activities (120 mins)

  • General Activities and Architecture (20 mins)
  • BCTE Demonstration projects (100 mins with 10 mins break: 2021/2022)

13:10 am – 13:30 am Q & A for Day 2: 20mins

Day 3 ( November 9 2022): Chair: Farrokh Rahimi
Industrial Track II (2 hours) (Day 3)

10:00 am – 10:05 am: Chair Introduction (5 min)

10:05 am – 11:35 am: Selected industrial applications from the industry (90 mins)
Utility and Regulatory Session (at least 4 panelists from Industry)

11:35 am – 11:55 Q & A: (20 mins)

11:55 am – 12:00 Final remarks: (5 mins)